Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 11.11.2010
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Dana Ilie
Titlul articolului: România şi Cehia, acuzate de discriminarea copiilor romi
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/romania-si-cehia-acuzate-de-discriminarea-copiilor-romi-205548.html


Grupurile pentru apărarea drepturilor omului au depus o plângere la UE împotriva Guvernului ceh, acuzat de segregarea copiilor romi, prin plasarea lor în şcoli pentru cei cu probleme mintale şi au avertizat că aceştia se confruntă cu acelaşi tip de discriminare şi în România, informează NewsIn.

Potrivit ONG-urilor, copiii romi au probleme cu discriminarea în Grecia, Croaţia, Slovacia, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi România. Organizaţiile atrag atenţia că şi în Spania există "un nivel grav de segregare".

Copiii romi din Cehia "continuă să fie plasaţi în şcoli cu un nivel sub standard şi în clase pentru cei cu probleme mintale", a precizat James Goldston, de la Open Society Justice Initiative.

El le-a cerut oficialilor UE să ceară oprirea segregării romilor şi să adopte  măsuri financiare şi legale pentru a-i ajuta.

Între timp, ministrul ceh educaţiei, Josef Dobes, şi-a apărat guvernul, afirmând că modificări ale legii care să interzică educarea copiilor sănătoşi în aceleaşi condiţii ca cei cu probleme mintale vor fi prezentate până la sfârşitul lui ianuarie 2011. El nu a precizat în cât timp va fi pusă în aplicare noua normă.

Printre grupurile care au depus plângerea se numără Open Society Justice Initiative, Centrul european pentru drepturile omului şi  Comitetul elen Helsinki.

Potrivit Amnesty International, romii reprezintă 80% dintre elevii din şcolile pentru copii cu probleme mintale.

Între şapte şi nouă milioane de romi trăiesc în Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România şi alte ţări.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.